top of page

Malajsie - cestovatelské shrnutí


Náš pobyt od do: 15.11.-27.11.2015

Peníze: Malajsijský Ringit, kurz přibližne MPR 1 = 6 Kč


Průměrná roční mzda v USD:

2.936 https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_minimum_wages_by_country (pro srovnání ČR 5.511 USD/rok)


Co se nám líbilo a doporučujeme vidět

Megacity Kuala Lupur s Petronas Towers, Kuala Lumpur Tower, Cameron Highlands příroda a čajové plantáže, pláže na Langkawi.


Co se zde nakupuje za suvenýry:

Laciné oblečení od triček po šaty a šály, sušené duriany (samotné nebo v čokoládě), sušené mangostany a další exotické ovoce, čaj.


Lidé

Na stejné frekvenci, jako Češi co se týče humoru, zdvořilostí i servisu. Veselí a usměvaví, nezištně nápomocní. Jen o asi dvou z cca 200, s kolika jsme se bavili, jsme měli pocit, že nám chtějí dát o něco míň, než co jsme si zaplatili (oba v agentuře v Cameron Highlands, viz níže). Nutno podotknout ale, že pokud přežijete v Česku, tvrdím, že u nás potkáte více nepoctivců než v Malajsii. Ženy ve většině případů mají zahaleny vlasy šátkem. Zprvu je to nezvyk, pak vám to ani nepřijde.

Viz také sekce Podfuky.


Populace pod hranicí chudoby: 1.7% http://data.worldbank.org/country/malaysia


Ceny v lokální měně

litr benzínu: 2 oběd: 5-13 * šálek čaje: 2* šálek kávy: 2* ubytování: 40-80**

* u jídla a pití samozřejmě záleží kde jíte. Nejezte na hlavní třídě, ale raději v boční uličce zaplatíte třetinovou cenu. V Kuala Lumpuru jezte ve velkých nákupních střediscích a marketech na místech tomu vyhrazených, kde se nachází okolo dvacíti různých typů restaurací. Tyto ceny uvádíme.

** záleží s čím se spokojíte. U velkých hotelů by cena při příchodu bez rezervace byla i trojnásobně vyšší, než při rezervaci online. U menších hotelů, hostelů a guest housů byla cena buď stejná nebo jen o pár korun nižší.


Mýty, pověry a realita

V Malajsii se smlouvá.

Přestože nám všichni říkali že v Malajsii se smlouvá, ani jednou jsme smlouvání nezažili. Malajsie je poměrně vyspělá země, smlouvání je na úrovni asi jako u nás. Ceny jsou často přímo napsány neboli fixní. Suvenýry, oblečení ani napodobeniny sami nekupujeme. V pár obchodech s šátky apod. nám naznačili, že by se dalo zlevnit, ale v řádu cca 10-20% Langkawi je duty free.

Z části se jedná přímo o lež protože ne všechno a už vůbec ne všude je bez daně. Dojem který slogan „Duty free“ vytváří je pak také tu tam, levněji na ostrově v porovnání s pevninou není. Ušetřené peníze pouze navyšují zisk obchodníkům. Návštěvník platí plnou částku.


Zajímavosti a podivnosti

Kultura a náboženství

V Malajsii se hezky mísí mnoho kultur a náboženství. Zatímco oficiálně se stát hlásí k islámu, jen pár desítek metrů od mešity stojí křesťanský kostel a sehnat alkohol (někdy i levně) není problém. Indická kultura i kuchyně žije bok po boku čínské nebo evropské.


Veřejné prostory trochu jinak

V metru jsou cedulky nařizující mj. decentní chování, tj. žádné líbání na veřejnosti. Nicméně na mini pusu jsme si troufli :-)

V metru naleznete zvláštní vagony vyhrazené pouze pro ženy.


Bankovky z plastu

Včetně nejmenší denominace jednoho ringitu je veškerá měna plastová. Nedají se tak rozmáčet a jejich očistění probíhá vejlmi jednoduše pod proudem vody. Nechtěně jsme to vyzkoušeli při praní kalhot se zapomenutými bankovkami. Bankovky jsme následně pět sekund sušili na sluníčku a byly jak z výroby.

Paradoxně Malajci nemají problém s přicvaknutím koníčkovačem bankovky naskrz, když na věc přijde.


Angličtina

Veskrze bez problémů. Na všech turistických místech ať už atrakcích, hotelech, prodejcích lístků na hromadnou dopravu nebo v restauracích se domluvíte absolutně bez problémů. Někteří řidiči ať už taxíků nebo busů anglicky nevládnou.


Podfuky, na co si dát pozor

Malajsie je velmi rozvinutá země, na rozdíl od ostatních navšítvených zemí JV Asie jsme se nepotýkali s žebrajícími dětmi nebo obtěžujícími bezdomovci.

O okradení jsme měli strach pouze na těch nejturističtějších místech, ale i tu to bylo spíše ze stran opic než lidí, více info níže.


Tůra která neobsahuje, co slibuje

V turistických oblastech jako je Cameron Highlands je mraky nabídek podobných si jako vejce vejci obsahem, cenou i časem. Naše agentura ale nepodala slíbený výklad, přeskočila některé atrakce a jiné přes snové popisy byly prostě nezajímavé. Jediná možnost jsou reference, ideálně předchozího turisty ve vašem hotelu/restauraci/obchodě, nebo na tripadvisoru. Obecně ale tripadvisoru nevěřte na 100%.


Opice

Jsou pro nás roztomilé, protože je známe jen ze zoo za plexisklem a tady jsou na dlani a ještě rády pózují. V Asii jsou ale opice asi tak roztomilé, jako u nás holubi. Turisti je rádi fotí, ignoranti je přes všudypřítomné zákazy krmí a opice na oplátku přenáší spoustu infekcí a nemocí, přičemž taková vzteklina může končit i smrtí. Pozor na opice, jsou vždy kolem chrámů, protože jsou posvátné (jedno z převtělení Buddhy) nikdo lokální jejich počet nebo chování usměrňovat nebude a turisti je rozmazlují. Zatímco náš nejhorší zážitek je ukradený pytlík křupek z verandy, v Batu Caves jsme viděli opici velikosti menší kočky, jak nebezpečně cenila zuby a agresivně se blížila k čínské turistce. Podotýkám, že žádné opice toto děvče před tím ani po tom nekrmilo a pouze díky svým hbitým nohám primátovi uteklo! Okolo opic radíme: Buďte opatrní a už vůbec na ně nesahejte.


Hotely bez oken

V Asii není jakkoliv nezvyklé, když váš pokoj nemá okno. Pokoj s oknem stojí více, je na každém jestli si za něj připlatí. Ověřte si tak dopředu při rezervaci, že daný pokoj okno má. Fotky nestačí - často použijí obrázky z lepšího pokoje. V popisu většinou i když ne vždy najdete poznámku: with (city/sea/beach... view nebo No view/no window). Rezervujte si tak pokoj s oknem a na základě potvrzení v emailu na něm trvejte. Pokud není okno uvedeno, velmi pravděpodbně skončíte bez něj.


Zálohy v hotelích i jinde

Při některých ubytováních po nás chtěli vratnou peněžní kauci ve výši 100 ringitů Kuala Lumpur, Geo Hotel, 50 ringitů v Tstar Cottage na Langkawi, 50 ringitů při půjčení motorky na Lankgawi.

V Geo Hotelu se nám vyplatilo platit tuto zálohu kartou, protože se strhávala jen částka 50 ringitů a navíc jsme ji nemuseli mít cash. Naopak v Tstar Cottage na Langkawi, když nám docházeli ringity jsme nabídli 50 amerických dolarů. Zatímco hotel měl svoji zálohu v násosbně vyšší hodnotě, my jsme nemuseli do poslední chvíle pobytu držet v hotovosti měnu, která se hůř směňuje.

Z nedůvěřivosti jsme nechtěli nechávat na recepci jako zálohu svůj pas.


Stejné služby, jiné ceny

Za turistické atrakce typu Island Hopping, Paragliding, jízda na banánu, jízda na vodním skůtru atd. si obejděte různé agentury pro nalezení nejlepší ceny. Liší se poměrně markantně i když služba je jako vejce vejci stejná.


Bankomaty a jejich poplatky

Některé bankomaty jsou úplně bez poplatku (myslím, že to byly například HSBC bankomaty, vínově červené). Ostatní si účtují spíše symbolický poplatek za výběr okolo 1 až 2 ringitů (6-12 Kč). Bankomatů je především v Kuala Lumpuru spousta. Na Langkawi to bylo horší, od našeho ubytování byl nejbližší vzdálený asi tři kilometry.


Platba kartou moc běžná není, vše cash. Kde byste chtěli platit, naúčtují vám okolo dvou procent navíc. Platili jsme jednou ve velkém středisku, kde minimální limit pro platbu kartou zdarma byl 50 ringitů.

SLEDOVAT
  • Facebook Social Icon
  • RSS Social Icon
  • Flickr Social Icon
POSLEDNÍ ZÁŽITKY
ŠTÍTKY
No tags yet.

Děkujeme sponzorům za věcné dary na cestu.

 

Pokud chcete být i Vy součástí naší cesty, budeme Vám vděční za podporu jakoukoli formou. Kontaktujte nás prosím přes formulář na stránce VZKAZY

bottom of page