top of page

Hai Van Pass - splněný vietnamský motosen

Hue - Hoi An, Hai Van Pass, stredni Vietnam, 14. 12. 2015


Kdyz nejpopularnejsi motoristicky porad na svete Top Gear zavital do Vietnamu, trojici moderatoru poprve v historii poradu nezbylo nez zemi objevovat ze sedla motorek. Dil se stal takrka kultovni zalezitosti a zpopularizoval celou krajinu. Nejslavnejsim a nejznamejsim usekem celeho motovyletu od jihu az na sever je beze sporu Hai Van Pass. Svymi scenickymi pohledy na ocean a dobrym stavem vozovky ucaroval dokonce hlavnimu redaktorovi Top Gearu Jeremymu Clarksonovi, ktery do te doby pouze skuhra a stezuje si jak je jeho motorka nesnesitelna a vubec tento zpusob prepravy pitomy. Tady se ale najednou zastavi a rozplyva nad tou krasou.

Pozdeji prusmyk dokonce nazval "jednou z nejlepsich (tj. nejkrasnejsich) pobreznich cest na svete". To prosim prichazi od cloveka, ktery s prakticky neomezenym rozpoctem tocil volantem vsude na planete, kde si jen muze lidska fantazie usmyslet. Kdyz se nam tak naskytla prilezitost pujcit si motorku a jednosmerne projet tento usek, Pavlova ocicka okamzite zazarila a Pavla po kratsim premlouvani s predcasnym vanocnim darkem pro Pavla nakonec souhlasila. Sbalili jsme si veci a vyhodili je u nedaleke agentury. Pronajali jsme si motorku, ktera jako snad jedina ze vsech peti, co jsme si ve Vietnamu pujcovali, mela vsechno na svem miste a dokonce funkcni! Zprvu jsme to take necekali, ale funkcni rychlomer, tachometr, kontrolka paliva, zamykani rizeni, obe brzdy, obe zrcatka, nesjety vzorek nebo uzamykani ulozneho prostoru neni pri pujceni motocyklu v Asii vubec zvykem. Meli jsme tentokrat ale stesti a uhaneli s vetrem o zavod. Prilepili jsme si pomoci duct tape mobil jako navigaci na riditka a jen se kochali krajinou okolo nas. Ryzova policka, pestrobarevne hrbitovy, vodni buvoli, prasna silnice i zcela nove polozeny asfalt.

Takový normální hřbitůvek: klídek, pohodička, rýže a hroby v podobě malých chrámečků

Zastavovali jsme se mnohokrat, abychom fotili, tocili videa nebo se jen porozhledli. A to jsme prosim meli to nejlepsi teprve pred sebou! Nedavno dokonceny tunel odklani autobusy, auta i tahace. Bezpecnost na silnici vedouci prusmykem je tak mnohem lepsi. Po prejeti mostu se hned objevite na "vyhlidce", kde vznikl nejikonictejsi zaber celeho dilu Top Gear. Odmitame chlapika, ktery zde postava a prodava pruvodce i mapky oblasti.

Tady se rozplýval Jeremy Clarkson!


Stoupame postupne serpentynami vys a jeste vys, ocean chvilku po leve a hned zas po prave ruce. Dychame zhluboka, scenerie je to vazne jak z plakatu a ne z reality. Pod nami pomalu a tise projizdi vlak, dotvarejici krasu naseho vyhledu. O chvili pozdeji se dostavame do sedla prusmyku. Bunkr na leve strane, asi deset stanku po prave a otravni prodejci predrazeneho benzinu i cetek okamzite kolem nas jak hejno much.


Hai Van Pass vzdy slouzil jako strategicky bod, mj. pri valce ve Vietnamu. Geograficky pomyslne rozdeluje jizni Vietnam od severniho. Dodnes plati, ze na kazde strane prusmyku muzete zazit uplne jine pocasi. Nazev prusmyku znamena doslova "mlha z more", ktera tu hory nezridka zahaluje.

Chvíli se rozhlížíme, ale výhledy odsud moc nejsou. Prodejci nás nenechají ani vydechnout. Cestu dolu si uzivame naplno, znovu mnohokrat zastavujeme kvuli foceni. Da Nangem pouze projizdime. Nemuzeme si ale nechat ujit projizdku po Dracim moste, ktery skutecne v cele delce konstrukce propleta zlaty asijsky drak od hlavy az k ocasu.

Poněkud nezvyklý most - Da Nang, Dragon Bridge


Do Hoi Anu prijizdime az za tmy a po delsim cekani a par telefonatech se shledavame i s nasimi zavazadly. Navigace na trase je pomerne jednoducha, mj. proto, ze vsichni turisti jedou stejne. Na mapach pak cela 150 kilometru dlouha trasa z Hue do Hoi Anu vypada nasledovne:

Pro detaily i stáhnutí do mobilu atd. klikněte na obrázek

Vietnam a motorky patri k sobe jako pivo k Cesku. Casto zminovanym pravidlem pro cestovatele je: "ve Vietnamu na motorku nesedej". Mezi dvema vychody slunce dojde k priblizne 40 smrtelnym havariim a to tu jezdi lide, kteri na motorce umi takove kousky jako prevazet kravu, dve prasata, satni skrin, peticlennou rodinu nebo si na sedle ustlat k odpolednimu slofiku. Jednu smrtelnou nehodu jsme videli take z autobusu. Tedy ne primo nehodu ale nasledky se vsim vsady ano. V porovnani s Ceskou republikou bych nerekl, ze je tu nebezpecneji. V Cesku se ale alespon snazime hrat podle pravidelV Ve Vietnamu jizda v protismeru, s nevyhovujicim stavem vozidla nebo bez papiru neni prekazkou. Proto pokud se rozhodnete na motorce po Vietnamu jezdit, budte obezretni. Kdyz jsme to zvladli my, zvladnete to i vy.

SLEDOVAT
  • Facebook Social Icon
  • RSS Social Icon
  • Flickr Social Icon
POSLEDNÍ ZÁŽITKY
ŠTÍTKY
No tags yet.

Děkujeme sponzorům za věcné dary na cestu.

 

Pokud chcete být i Vy součástí naší cesty, budeme Vám vděční za podporu jakoukoli formou. Kontaktujte nás prosím přes formulář na stránce VZKAZY

bottom of page