top of page

Malajsie všemi smysly


Malindo Air Prvni mile malajsijske prekvapeni bylo Malindo Air s mottem "not just low cost". Prijemne posezeni v kuzi, dostatecny prostor, obrazovky, zdarma zabava jako filmy, hry apod., jidlo, napoj, susenky. Hezke letusky (v neotrele "uniforme" z krajkove halenky a dlouhe vzorovane sukne s velkym rozparkem a zabkami :)). Ve srovnani s ostatnimi Malajkami pozdeji to ale asi musely byt letusky jine narodnosti...:)


Cistota, klid a organizovanost Minimalne oproti Nepalu je tu krasne cisto a vsude vidime nejakeho zametace, uklizece apod.

Kvetinove kose jako vyzdoba silnice.

Rozkvetle poulicni osvetleni.

Pítko a neopatrný Pavel

Na nastupistich metra se stoji v radach pred dvermi do vozu, nikdo se netlaci a nepredbiha. Koleje metra jsou kvuli bezpecnosti zasklene.

Ve vagonu potom cedulky narizuji mj. decentni chovani a preskrtavaji libajici se par.

V Kuala Lumpur je mimo metro, vlak a autobus mozne vyuzit linek autobusu zdarma. Vevnitr najdete sedacky ciste a vzduch s prijemnou teplotou. Na obrazovkach potom bezi reklamni spoty nabadajici k slusnemu chovani v podobe neodhazovani odpadku, nekradeni apod. Vse je prehledne znacene. Velky autobusovy terminal je skvele vyresen - v jednom patre si koupite listek, v druhem je pak cekarna a pohodlne nastoupite z budovy do busu. Zadna Zvonarka nebo Florenc, kde se bojite malem i za dne a cekate na desti.

Exotika chuti i "vuni" Malajsie je mix indicke, cinske, thajske, zapadni kuchyne...

Poulicni kuchyne v cinske ctvrti.


Zkousime tak velke misky cinskych polevek, smazene banany, kokosove kulicky, fazolove placicky, ryzovy claypot, sezamove kure, mangovy salat, kureci murtabak, mnam :) Ucime se pripravovat malajsijske rotti podobne nasim palacinkam, ale tvarove jako rybarska sit. "Not spicy" tu znamena "not too spicy", parkrat se zapomeneme pripomenout a pak to stoji za to :) Z bananovych susenek se vyklubou slane krekry spojene bananovou naplni. Chipsy naopak nejsou slane vubec. Sezona durianu (pry "smells like hell, tastes like heaven") skoncila, zkousime tak aspon durianovou zmrzlinu. Nijak nas ale neoslovila, ackoliv ten smrad a pachut z nej jsou pritomny i ve zmrazene forme... Frci tu sojove napoje (v automatu v podchodu metra jen za 1 ringit), klasicke mlecne vyrobky jsou extremne drahe (mleko a nejlevnejsi taveny syr kazde od 50 Kc).

Pije se tu cinska kava s cukrem bez mleka nebo s mlekem a cukrem. Takovy cajovy pytlik vam zaliji horkou vodou nebo doplni desitkami kostek ledu. Pri vstupu do obchudku nas vzdy praskne pres nos extremni smrad - pravdepodobne ze susenych ryb a hned potom klimatizace na maximum. Na hotelu je cedulka - zadny durian, mangostan a zvirata :) Vse do plastu a zadne noze :) Plastove "sklenicky", talire, kafe v pullitru nebo v sacku s gumickou a brckem :) Objednate si "nasi ayam" (kure s ryzi), na talir dostanete stehno nebo ctvrtku kurete vcelku nebo nuzkami nastrihane na dvoucentimertove pruhy kolmo na kost a k tomu ve stojanku najdete cinske hulky, lzici, vidlicku a poradte si. Nuz jsme dostali az k obedu posledni den a to jsme ho zrovna nepotrebovali. :)

Plastove repliky polevek - abyste si vybrali, na kterou mate zrovna chut :)

Nepredvidatelna predpoved pocasi Zazivame monzunovy destik ve triceti stupnich a nepromokave plastenky zevnitr zapotime jak v saune. Reky tu maji hnedou barvu, nejen na venkove, ale i v Kuala Lumpur. Z hotelu vidime, jak se hladina po desti vzdycky strasidelne zvedne, ze schova i grafity betonoveho koryta tri metry nad beznou hladinou reky a pak postupne klesa. Muslimska atmosfera Min. po 7. vecer slysime halekani z poulicniho rozhlasu. Vidime "women in black" jen s pruzorem na oci i moderni holky v riflich, satek ale zadne nechybi. Prodavaji se jich tu stovky na trzich. Pavla ma moznost si zahaleni vyzkouset v narodni mesite v Kuala Lumpur. Pavel pripnutim nohavic stejnemu havu jen o chlup na koleni unika.

SLEDOVAT
  • Facebook Social Icon
  • RSS Social Icon
  • Flickr Social Icon
POSLEDNÍ ZÁŽITKY
ŠTÍTKY
No tags yet.

Děkujeme sponzorům za věcné dary na cestu.

 

Pokud chcete být i Vy součástí naší cesty, budeme Vám vděční za podporu jakoukoli formou. Kontaktujte nás prosím přes formulář na stránce VZKAZY

bottom of page